Yrityskiinteistöalan ammattilaiset uskovat, että hybridityöjärjestelyt jatkuvat, mutta läsnätyö lisääntyy, kun yritykset ja työntekijät pyrkivät löytämään ratkaisuja toimistotyöskentelyyn.
Tämä selviää kiinteistöalan asiantuntijoiden CBRE:n ja CoreNetin 18.12.2024 julkaisemasta 2025 Outlook for Office Attendance -tutkimuksesta. Tutkimuksen pohjana olevaan kyselyyn vastasi 198 yrityskiinteistöalan ammattilaista eri puolista maailmaa.
Vastaajista 66 prosenttia odottaa työntekijöiden tulevan toimistolle vähintään kolmena päivänä viikossa, mikä on sama tulos kuin viime vuoden kyselyssä. CBRE:n aiemmissa kyselyissä on kuitenkin havaittu, että työnantajien odotusten ja työntekijöiden käyttäytymisen välillä on havaittavissa selkeitä eroja.
Vaikka hybridityöjärjestelyt jatkuvat, läsnäolon määrä toimistoissa lisääntyy, kun yritykset ja työntekijät sovittavat odotuksiaan toimistotyöskentelystä.
Kalasatamaan toukokuussa 2025 valmistuva toimistopilvenpiirtäjä Horisontti on hyvä esimerkki toimistotiloista, joita tällä hetkellä arvostetaan. Nyt etsitään määrän sijaan etenkin korkealaatuisia tiloja hyvällä sijainnilla.
Mitkä tekijät saavat palaamaan toimistolle?
Monet yritysjohtajat pyrkivät lisäämään työntekijöiden läsnätyötä nykyisestä tasosta. 51 prosenttia vastaajista haluaa sovittaa käynnit nykyisten käytäntöjen mukaisiksi, kun taas 36 prosenttia pyrkii vähentämään selkeästi etätyön määrää ja rajoittamaan hybridivapauksia.
Toimistossa käymisen lisäämisen taustalla on tarve parantaa henkilökohtaisia yhteyksiä, suhteiden rakentamista, tiimien välistä yhteistyötä ja kulttuurista yhteyttä. Näiden tavoitteiden saavuttaminen on haastavaa, jos länsätyö on satunnaista tai ennakoimatonta.
Toimistojen vähäisen läsnäolon uskotaan vaikuttavan negatiivisesti ihmissuhteisiin, kuten suhteiden rakentamiseen ja sen myötä tiimien väliseen yhteistyöhön.
Yksilölliset kokemukset korostuvat läsnätyön esteenä
Mikä sitten koetaan läsnätyön esteeksi? Vastaajista 57 prosenttia mainitsi työmatka-ajan merkittävimmäksi esteeksi useammalle toimistokäynnille. Vain 16 prosenttia mainitsi toimiston sijainnin ongelmaksi, mikä viittaa siihen, että joustavia työaikoja harkitaan pitkien työmatkojen vaikutusten vähentämiseksi.
Läsnäolon lisäämisen suurimpana esteenä pidettiin pakollisten käytäntöjen tai niiden valvonnan puutetta. Tämän mainitsi syyksi 83 prosenttia kyselyyn vastanneista. Muita merkittäviä esteitä ovat suuret läsnäolokäytäntöjä noudattamatta jättävät työntekijät, johon viittasi lähes puolet vastaajista.
Tämä näkyy hyvin myös toisessa CBRE:n tuoreessa tutkimuksessa. Vaikka yli 50 prosenttia CBRE:n vuoden 2024 Americas Office Occupier Sentiment Survey -kyselyyn vastanneista ilmoitti, että heidän yrityksellään oli läsnäolomääräyksiä, vain 17 prosenttia raportoi, että näitä määräyksiä valvottiin aktiivisesti.
Vastauksissa korostuvat toimiston laadun sijaan yksilölliset kokemukset, kuten työmatkaan ja siihen käytettävä aika sekä kulttuuritekijät. Läsnätyön määrään vaikuttaa myös vakiintuneiden käytäntöjen puute.
Miten yritykset pyrkivät lisäämään läsnätyön houkuttelevuutta?
Tutkimuksen mukaan yritysjohtajien tavoitteena on toimia roolimalleina ja sovittaa läsnäolo-odotuksia paremmin työtehtävien mukaan.
Parannuskeinoina yritykset keskittyvät muutosjohtamiseen ja työpaikkastrategioihin. Päämääränä on luoda tehokkaampi ja tarkoituksenmukaisempi toimistoympäristö, joka vastaa sekä liiketoiminnan tavoitteita että työntekijöiden tarpeita.
Tämä sisältää joustavien työaikojen harkitsemisen pitkien työmatkojen vaikutusten vähentämiseksi sekä yrityskulttuurin rakentamista, joka olisi lähityötä edistävää ja tukevaa.
Useimmat yritykset muuttavat työpaikan suunnittelua vastaamaan uusia työskentelymalleja, ja monet investoivat uusiin palveluihin ja mukavuuksiin työntekijöilleen budjettirajoituksista huolimatta.
Tutkimukseen vastaajat korostavat työntekijöiden viihtyvyyden ehdoilla suunniteltujen toimistotilojen merkitystä. Tämä näkyy esimerkiksi toimistopilvenpiirtäjä Horisontin suunnittelussa. Tilaa on kunnolla sekä keskittymistä vaativalle työlle että inspiroivalle tiimityöskentelylle. Samalla on kuitenkin säilytetty mahdollisuus tärkeille spontaaneille kohtaamisille
TEKSTI: Jutta Sellin, Director, Workplace, CBRE
KUVAT: SRV