Näin Kalasatamasta kasvatetaan liike-elämän uutta keskusta

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan Kalasatama on hyvä osoitus kaupungin tavoitteista, joissa yhdistyvät asuminen ja työpaikat sekä hyvä sijainti ja erinomaiset joukkoliikenneyhteydet.


Kalasatama Helsingin itäisessä kantakaupungissa kasvaa vauhdilla. Alueen rakentaminen aloitettiin vuonna 2009, ja viime vuonna saavutettiin jo 10 000 asukkaan rajapyykki.

”Alue kasvaa tuhannen asukkaan vuosivauhdilla. Viime vuonnakin aloitettiin tuhannen uuden asunnon rakentaminen, vaikka elämme tilannetta, jossa asuntorakentaminen on hidastunut”, kertoi Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki SRV:n mediapäivässä 25.3.

Kalasatama kasvaa tuhannen asukkaan vuosivauhdilla.

”Kaupungin investoinnit alueelle ovat merkittäviä ja ne lähenevät miljardia euroa. Yksityiset investoinnit samassa ajassa ovat olleet seitsemän miljardia. Julkisia investointeja, kuten kouluja, päiväkoteja ja puistoja, tarvitaan, kun rakennetaan uutta kaupunkia”, Sinnemäki jatkaa.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki uskoo, että modernille toimitilalle on tarvetta ja niiden kysyntä kasvaa etenkin alueille, joilla on hyvät joukkoliikenneyhteydet.

Uudesta raitiolinjasta tulossa yksi käytetyimmistä reiteistä

Sinnemäen mukaan Kalasatama on osoitus Helsingin kaupungin keskeisistä tavoitteista, joissa korostuvat hyvä sijainti ja etenkin hyvät joukkoliikenneyhteydet. Uusi raitiolinja 13 Nihdistä Pasilaan aloittaa liikennöinnin 12. elokuuta. Lisäksi alueelle pääsee kätevästi jo nyt metrolla, omalla autolla, kävellen tai pyörällä.

”Kalasatama-Pasila-raitiotie nopeuttaa siirtymiä Kalasatamaan Pasilan asemalta, mikä tarkoittaa myös sitä, että Kalasatamasta tulee saavutettavampi kaikille niille ihmisille, jotka asuvat lähijuna-asemien läheisyydessä pääkaupunkiseudulla. Kun katsoo eri arvioita ja ennusteita, näyttää siltä, että uudesta raitiolinjasta tulee yksi Helsingin käytetyimmistä reiteistä”, Sinnemäki arvioi.

Kalasatamasta tulee saavutettavampi kaikille niille ihmisille, jotka asuvat lähijuna-asemien läheisyydessä.

Tällä hetkellä Kalasatamassa on yli 13 000 työpaikkaa, ja Helsingin kaupungin tavoitteena on kasvattaa työpaikkojen määrää vielä tuntuvasti. Esimerkiksi parhaillaan rakenteilla on Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä Horisontti, joka valmistuessaan ensi vuonna tarjoaa alueelle 1 000 uutta työpaikkaa. Kalasataman kaltaisille sijainneille on Sinnemäen mukaan myös toimitilojen kohdalla kysyntää.

Kasvu näkyy myös kauppakeskus Redissä

Yksi keskeinen osa Kalasataman houkuttelevuutta ovat kauppakeskus Redin kaupat, palvelut ja ravintolat. Hiljattain Rediin on avattu uusi kirjasto ja ravintolamaailma.

Kalasataman kasvu on näkynyt myös Redin luvuissa. Viime vuonna kokonaiskävijämäärä kasvoi 13 prosenttia kivuten yli 10 miljoonan kävijään. Kokonaismyynnissä kasvua oli 16 prosenttia ja se ylitti 150 miljoonan euron rajan.

”Vetovoimaisuudesta kertoo myös se, että viimeisen kolmen vuoden aikana Redissä on aloittanut 30 uutta yritystä. Myös tämä vuosi on alkanut markkinaan suhteutettuna positiivisesti”, sanoo Redin vt. kauppakeskusjohtaja Juhani Hiippavuori.

Kalasataman vauhdikas kasvu näkyy myös kauppakeskus Redin luvuissa. Vt. kauppakeskusjohtaja Juhani Hiippavuori esittelee kolme vuotta peräkkäin kasvaneita kävijä- ja myyntimääriä.

Alueen vireys ja loistosijainti houkuttelivat Keskon Kalasatamaan

Kesko oli yksi varhaisista Kalasatamaan muuttaneista isoista yrityksistä. Keskon viestintäjohtaja Karoliina Partasen mukaan Keskolla toimitilojen sijaintia pohditaan hyvin pitkäjänteisesti vuosikymmeniksi eteenpäin. Esimerkiksi aiempi pääkonttori Helsingin Katajanokalla sijaitsi samalla paikalla vuodesta 1940 lähtien.

1 800 keskolaista saapui Kalasatamaan vuonna 2019. Kalasataman valinnassa avainasemassa olivat keskeinen sijainti sekä hyvä saavutettavuus julkisilla liikennevälineillä ja autolla. Lisäksi Partasen mukaan Kesko halusi pääkonttorin vireän kaupallisen alueen läheisyyteen, jossa on myös ketjun ruokakauppoja.

”Näimme, että kyseessä on tulevaisuuden alue ja tämä on tosi vireä. Uskomme, että saamme houkuteltua tänne paljon kuhinaa vuosien myötä”, Partanen kiteyttää.

Näimme, että kyseessä on tulevaisuuden alue ja tämä on tosi vireä.

Päivittäin K-kampuksella työskentelee 600–1200 henkilöä, ja rakennuksesta löytyy 1 200 työpistettä. Lisäksi K-kampus toimii myös tapahtumakeskuksena.

”Olemme sitoutuneet tänne pitkällä tähtäimellä. Seuraamme mielenkiinnolla, mihin suuntaan Kalasatama kehittyy ja minkälaisia yrityksiä tänne saadaan houkuteltua”, Partanen sanoo.

Kesko oli ensimmäisiä Kalasatamaan muuttaneita isoja yrityksiä. Keskon viestintäjohtaja Karoliina Partanen kertoo, että sijainti ja alueen tulevaisuuden näkymät houkuttelivat.

TEKSTI: Aku Karjalainen KUVAT: Aku Karjalainen ja SRV